Common Carnaval
Common carnaval is behalve een warm welkom aan vluchtelingen en nieuwkomers in onze stad een ultieme poging om dwars door verschillende culturen en klassensystemen gezamenlijk aan iets te bouwen. Een vehicle dat ons in staat stelt te reflecteren over hoe samenleven in onze stad.

De Maastrichtse samenleving koestert haar gebruiken. Oude en nieuwe tradities kunnen naast elkaar bestaan. Die ruimte geeft men hier aan elkaar.  Dat maakt Maastricht een fijne stad om in te wonen, te leven en te bezoeken.  Carnaval is één van die tradities. Het ritueel van carnaval is opgebouwd uit vele gebeurtenissen: samenkomsten van mensen, in grotere en kleinere groepen, ook al in de aanloop naar ‘Vastelaovend’ toe. Samen kostuums maken, aan de wagens bouwen, samen muziek maken, eten en drinken.

Het motto van de Maastrichtse Vastelaovend is verbinden: door ‘Plezeer & Sjariteit’, door plezier en liefdadigheid. ‘Common Carnaval’ is een project door, voor en met inwoners van de stad Maastricht, vluchtelingen en nieuwkomers. De vluchtelingen hebben niet alleen hun stad, dorp of huis moeten achterlaten. Met hun vlucht lieten ze de voorwerpen, momenten en plekken achter die vorm gaven aan hun dagelijkse leven. maar ook de gezamenlijke rituelen: de grote en kleine feesten die met familie, vriendengroepen, buurten, steden of in het hele land gevierd werden.

Één van de peilers van de Mestreechter Geis* waar de stad Maastricht zo trots op is, is de tolerante levensopvatting. Daarom willen wij carnaval, de voorbereidingen, de uiteindelijke optocht en het vieren erna als gelegenheid nemen om de vluchtelingen ‘welkom’ te heten. Wij willen hen ontmoeten en deel laten nemen aan onze gemeenschap.

Common Carnaval is een samenwerking van Het Geluid Maastricht met onder andere Tout Maastricht, de architecten van Dear Hunter, de designers van Fashionclash Maastricht, Bureau Europa, iArts en Stichting Elisabeth Strouven.