La Tragédie du Carmen
Met een jong regisseursduo en een jonge cast presenteert de Nationale Reisopera op 31 oktober en 1 november La tragédie de Carmen, een Carmen-bewerking uit 1981 van regisseur Peter Brook. De voorstelling markeert het 100-jarig jubileum van de schouwburg van Hengelo.


Anna Traub vertolkt de titelrol.


La tragédie de Carmen is gebaseerd op de novelle Carmen van Prosper Mérimée en op het libretto van Bizets populaire opera Carmen. De muziektheatervoorstelling vertelt het verhaal van de zigeunerin Carmen, de soldaat die voor haar valt en de toreador die roet in het eten gooit. De versie is rauwer dan de opera van Bizet, met een teruggebrachte orkestratie.
Anders dan in Bizets opera heeft Carmen in deze versie een echtgenoot (Garcia). Koorscènes ontbreken, maar gesproken dialogen zijn er wel, net als in de oorspronkelijke versie van Bizet.
Gable en Romy Roelofsen ensceneren met hun toneelgezelschap Het Geluid Maastricht de voorstelling. Ze werken daarbij samen met kostuumontwerpster Rebekka Wörmann, decorontwerper Davy van Gerven en lichtontwerper Stijn van Bruggen.
Violist en dirigent Bas Wiegers heeft de muzikale leiding in handen. Onder zijn baton speelt het Nederlands Symfonie Orkest.

Een cast van jonge zangers vertolkt de rollen. Zo wordt de titelrol neergezet door Reisopera-ensemblelid Anna Traub (lees ook het interview met haar dat vandaag op Place de l’Opera verscheen).

Denis Yilmaz zingt Don José en Simon Wallfisch is Escamillo. Francis van Broekhuizen vertolkt Micaëla en Carmens echtgenoot Garcia is een rol van Sylvain Meret. Verder zijn Corneliu Ganae (Lilas Pastia), Hendrik Aerts (Zuniga) en Lisanne Sanders (jonge Carmen) te zien en horen.
De twee voorstellingen van La tragédie de Carmen vinden plaats in het Rabotheater Hengelo, dat dit jaar zijn 100-jarig jubileum viert.