Kibuye
Tekst Clea Koff / spel Romy Roelofsen / Regie Gable Roelofsen / Tekstbewerking Daniela Bernoulli, Gable Roelofsen, Romy Roelofsen    

Premiere: 2006

Voor Kibuye bewerkten we het boek De Bottenvrouw van Clea Koff. In opdracht van de oorlogstribunalen van de VN onderzocht Koff de massagraven van Rwanda, Bosnië, Kroatië en Kosovo. In De Bottenvrouw beschrijft de forensisch antropologe hoe ze een opgraving doet in het Westen van Rwanda. Het boek is een indrukwekkend en persoonlijk verslag van haar ervaringen. Een aangrijpend verhaal over een bescheiden wetenschapper die zonder blikken of blozen kan zeggen dat ze iets heeft betekend voor deze wereld. Koff: “Mijn werk en vakmanschap stelde mij in staat om daar waar op grote schaal mensen tot zwijgen zijn gebracht, naar hun botten te luisteren en hun een stem te geven die recht doet aan de geschiedenis.” 

Voor Kibuye bleek de eeuwenoude vorm van het bodeverhaal een passende en theatrale vorm om deze recente geschiedenis over het voetlicht te brengen. Net als in het theater van het oude Griekenland wordt over gebeurtenissen verteld door een ooggetuige. De gruwelen worden beschreven en nooit getoond. Zo dringen ze via ons oor onze verbeelding binnen en branden we de beelden op ons netvlies.